Kirjastossa muutoksia!


Verkkokirjasto vaihtui Finnaan!
Kirjaston aktiiviset käyttäjät ovat varmasti jo huomanneet muutaman viikon takaisen muutoksen verkkokirjastossa. Verkkokirjasto on siirtynyt osoitteeseen kirkes.finna.fi ja samalla olemme liittyneet Finna-kirjastojen laajenevaan joukkoon. Meidän Finna on toiminnoiltaan aika perus-verkkokirjasto, omat tiedot löytyy, suosikkilistoja voi kerätä, lainoja uusia ja maksujakin voi kätevästi maksaa verkossa.
Taustalla oleva ”iso-Finna” (finna.fi)  taas voi olla uusi tuttavuus, siellä voi hakea monen muotoista tietoa kymmenien arkistojen, museoiden ja kirjastojen tietokannoista. Tiedonhaluiselle siis todella mielenkiintoinen sivusto!

Jos Finnat tuottavat päänvaivaa, tule kirjastoon ja pyydä rohkeasti apua, me opastamme ja avaamme mielellämme finnan salaista maailmaa! 

  


Automaatteja, lisää automaatteja!
Torstaina 17.5. on haikea ja innostava päivä! Eteisaulan sydän ja musta aukko Pate-palautusautomaatti pääsee hyvin ansaituille eläkepäiville.

Lajitteleva ja ronksuttava palautusautomaatti vaihdetaan kahteen kevyempään automaattiin, joihin voi palauttaa aineistoa.
Uudet automaatit toimivat eri lähtökohdista kuin Pate, sillä nyt asiakkaat saavat itse palauttaa aineiston ja automaatin ohjeiden mukaan asettavat palautetut kirjat joko kärryyn tai koriin. Koriin päätyvät kirjat vaativat vielä hieman kirjastohenkilökunnan tarkempaa huomiota (ovat yleensä varauksia tms.) ja kärryjen sisällön henkilökunta vie palautushyllyihin.
Palautusautomaattien lisäksi saamme myös lisää lainausautomaatteja! Koska uudet automaatit vaativat hieman opettelua, opastamme asiakkaita käyttämään laitteita. Joten ei huolta!
Ei kannata myöskään huolehtia, että työt loppuisivat kirjastoammattilaisilta automaattien myötä. Koneet eivät vielä osaa vinkata personoituja lukuelämyksiä, järjestää tapahtumia, auttaa asiakkaita ongelmatilanteissa tai tarjota inhimillistä kontaktia arjen hetkissä. Myöskään kirjojen hankintaan, kokoelmien arviointiin ja hoitamiseen niistä ei tällä hetkellä (tai ainakaan meidän kukkarolla) ole.  


Tunnusluku tulee!
Tietosuojalakien tarkentumisen myötä otamme käyttöön lainausautomaateille tunnusluvun. Se on sama nelinumeroinen numerosarja, joka monella on jo kovassa käytössä verkkokirjastoon, e-aineistoihin ja kirjaston asiakaskoneille kirjauduttaessa. Tunnusluku näpytetään automaattiin ennen lainauksen aloittamista. Ja kannattaa muistaa, että tunnusluvun voi muuttaa verkkokirjastossa niin halutessaan. Jokin mukava tärkeä päivämäärä on aina parempi kuin muissa palveluissa käytössä oleva tunnus. Eli nyt hääpäivät, kissan synttärit ja ystävän talon ovikoodit hyötykäyttöön! Bonuksena vinkki verkkokirjastosta: Kirkes-Finnan omista tiedoista löytyy nykyään sähköinen kirjastokortti. Jos puhelin on mukana, niin silloin mukana on aina myös kirjastokortti! Sähköinen kortti toimii uusilla automaateilla, kannattaa kokeilla!

Aikuisten asiakaspalvelu yhden tiskin taakse!
Asiakaspalvelu yhdistetään uusien järjestelyiden myötä ja 18.5. alkaen aikuisten asiakaspalvelu keskittyy entisen neuvonnan paikalle. Nyt voi hoitaa kaikki kirjastoasiasi yhdellä tiskillä! Lasten osasto jatkaa kuten aiemminkin.
Tämä on meillä kirjastolaisille iso asia – aina on ollut kaksi tiskiä, joilla tehdään tärkeitä ja kovin erilaisia asioita. Nyt vain on käynyt niin, että maailma on muuttunut ja asiat ovat lähentyneet toisiaan. Kahden kaukana toisistaan olevan asiakaspalvelupisteen aika on ohi, ja nyt teemme työtä rinnakkain, työtoveriin tarvittaessa nojaten. Ja asiakkaan ei tarvitse juosta tiskiltä toiselle.

Ei kuulosta ihan huonolta minun korvaani, mitä mieltä sinä olet?

/Laura

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kilpikonna lemmikiksi?

Tammikuun 2023 vinkatut kirjat

Kirjavinkit helmikuulta 2023